Проектът „Занаятът влиза в махалата“, организиран от фондация Метаарт в партньорство със СУ „Никола Вапцаров“ – Пловдив, стартира на 16-ти февруари 2019. В пет съботни сутрини през февруари и март децата от училището имаха възможността да вземат участие в поредица срещи с видни български творци на приложни изкуства. Професионалистите дадоха личен пример, знания и опит от кухнята на своите творчески индустрии. Работилниците бяха със силна практическа насоченост, като в процеса на работа децата заедно изработиха различни видове артефакти, използвайки техники, специфични за различните стилове на лекторите.

Желанието на организаторите от Метаарт беше не само да да поставят акцент върху творчеството на младите хора – нещо, заложено като една от основните цели на фондация Метаарт – но и да помогнат за смесването на младежи от различни етноси в колективна творческа среда.

Проектът завършва на 30-ти март в залата на културен център Тракарт, където се организира благотворителен базар с изработените изделия през петте уикенда на инициативата. Събраните средства ще бъдат дарени от организаторите на училище „Никола Вапцаров“ с цел подкрепа на бъдещи творчески проекти.

 

 

„Занаятът влиза в махалата“ е част от програмата на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“ и е втори проект на Метаарт, включен в календара на инициативата. По-подробна информация за лекторите, участващи в проекта, могат да се намерят на сайта на Пловдив 2019, както и във фейсбук страницата на събитието.