На 29-ти и 30-ти септември 2018 фондация Метаарт организира майсторски музикален клас воден от Гергана Димитрова – Белонога и Костадин Генчев, финансиран по отворената покана за проекти на фонд “Култура” към община Варна. В рамките на тези два дни те се срещнаха с млади фолклорни вокалисти и инструменталисти. Показаха им иновативни музикални техники, запознаха ги със своето творчество и с това на други групи, които екпериментират с фолклора. Оказа се, че голяма част от информацията беше изцяло нова за участниците и съответно те успяха да научат много като имаха възможността да практикуват заедно с изявените музиканти.

Изцяло бяха изпълнени заложените проектни цели. Запознахме младите творци с Гергана Димитрова и Костадин Генчев в една приветлива и приятелска среда. Те успяха да беседват помежду си. Участниците наистина разкриха една непозната до този момент страна на фолклора – неговата смесица с всякакви други стилове и съвременния му облик на музикалния пазар. Младите творци се запознаха с творчеството на група Белонога, а също и с това на редица други групи, базирани на български фолклор, които не се страхуват да експериментират с него.

В практическата част Гергана Димитрова показа доста интересни вокални техники и начини за боравене с техника (микрофон, луупър и други), които допринасят за комплексния вид на една съвременна музикална творба. Под нейно ръководство и младите певици се включиха със собствени вокални екперименти на фона на вече подготвени инструментални подложки, допълнени с изпълнението на кавал на Костадин Генчев.

Накратко – посяхме любопитство и мислене извън рамките из участниците. Разкрихме им нови хоризонти и им показахме добри примери за алтернативно развитие.

Важен резултат на този проект е развиването на публика в град Варна в сферата на етно-музиката. Създаването на интерес в тази музикална ниша ще провокира младите участници да посещават повече концерти с такъв стил, а и покрай тях ще заведат и свои семейства и приятели. Това има благоприятен ефект върху устойчивостта на концерти с подобна тематика в град Варна. Напомняме, че постетителите на майсторксия клас получават безплатен вход за висчки бъдещи събития на Shangri Live. Те получиха и билети за концерта на група Оратница в Клуб Витидж 33 на 16.11.2018.

Линк към събитието във фейсбук